Welkom
Locatie
Faciliteiten
Stadsinfo
Contact

Stad Eindhoven

Openbaar vervoer op korte loopafstand van de Bed and Breakfast pensions.

Informatie
Eindhoven, de vijfde stad van het land.
Een stad in de provincie Noord-Brabant, in het zuiden van Nederland. In 2005, meer dan 200.000 inwoners, samen met de agglomeratie 400.000.

Eindhoven wordt goed ontsloten door onder meer het spoor voor personen- en goederenvervoer, (stads)busdiensten, en de autosnelwegen A2 tussen Amsterdam en Maastricht, A50 van Eindhoven naar Emmeloord en A58 van Eindhoven naar Vlissingen.
De buurgemeenten zijn Son en Breugel, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Valkenswaard, Waalre, Veldhoven, Oirschot en Best.

Eindhoven ontstond op een hoger gelegen terrein tussen de riviertjes de Dommel en de Gender. Het kreeg al in 1232 stadsrechten en marktrecht van graaf Hendrik I van Brabant. In 1583 werd de omwalling alweer afgebroken. In 1920 is de huidige stad Eindhoven ontstaan toen de kleine stad Eindhoven, de gemeenten Woensel, Strijp, Stratum, Tongelre en Gestel annexeerde. Ten gevolge van de industriële ontwikkeling trokken rond 1900 de Eindhovense fabrieken steeds meer werknemers aan. De textielfabrieken Elias, De Haes, de Bara, van Baekers en Raymakers, tabaksverwerkers (Mignot en de Block), van Abbe en Lurmans. Sigarenkistmaker Brüning en de gloeilampenfabriek Philips vanaf 1891. De stad had de lusten, fabrieken en fabrikanten, de omliggende gemeenten de lasten van de huisvesting van de arbeiders waar in Eindhoven geen plaats was. Nimbus is een plan voor een nieuw winkelcentrum/attractiepark.

Veel later heeft ook de autofabriek DAF bijgedragen aan de expansie. In 2003 geven ruim 9.500 bedrijven in de regio werk aan bijna 130.000 mensen.

Weetjes van Eindhoven.


Technologie
Vandaag de dag fungeert Eindhoven als het centrum van technologie in het zuiden van Nederland. Van al het geld besteed in Nederland aan ontwikkeling en onderzoek, gaat een derde naar Eindhoven en omgeving. De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, de vestigingen van Fontys Hogescholen en de Design Academy geven Eindhoven een relatief jonge bevolking.

Een mooi voorbeeld van het industriële erfgoed van Eindhoven is de gerenoveerde Witte Dame, een voormalige Philipsfabriek. Tegenwoordig herbergt ze de openbare bibliotheek, de Design Academy en een aantal winkels. Tegenover de Witte Dame ligt de eerste lampenfabiek van Philips. Het gebouw is nu een museum over de geschiedenis van Philips.

Het boegbeeld van Eindhoven was (en is min of meer nog steeds) het Evoluon. Dit bijzonder markante gebouw, in de vorm van een grote paddestoel, herbergde een permanente tentoonstelling van de ontwikkeling van de techniek in het algemeen en die van Philips in het bijzonder. Het gebouw heeft sinds eind jaren 80 geen publieke functie meer. Een kopie van het Evoluon is te zien in de miniatuurstad Madurodam.

Stadsdelen
Centrum - Kerkdorp Acht - Woensel Noord - Woensel Zuid - Stratum - Tongelre - Gestel - Strijp - Meerhoven.

Locatie Eindhoven

Belangrijk te bekijken in de gemeente Eindhoven

Cultuur
Eindhoven is een stad van cultuur. Per jaar zijn er ruim 1200 muziek- en theatervoorstellingen, 200 tentoonstellingen en er worden jaarlijks 2000 films vertoond.
Het Muziekcentrum Frits Phillips is een indrukwekkende culturele instelling. Het Muziekcentrum wordt door veel mensen bezocht. Natuurlijk kunt u voor een heerlijk avondje uit ook naar de Schouwburg waar u de nieuwste voorstellingen kunt zien.

Voor kunstliefhebbers is er het Jongerencentrum De Effenaar en voor experimenteel toneel en een goede film kunt u terecht in Plaza Futura of bij één van de vier andere bioscopen die de stad rijk is.

Het Centrum voor de Kunsten biedt u een rijk cursusaanbod om u te bekwamen in een kunst. Er is een mediastudio, een balletschool, een muziekschool, cursussen in beeldende kunst, een cursus literair schrijven en een theater met toneelcursussen. Dan zijn enkele andere ballet- en dansscholen, volksdansgroepen, toneelgroepen en natuurlijk veel carnavalsverenigingen.

Het hele jaar door worden er in de stad allerlei festiviteiten georganiseerd. Er wordt carnaval gevierd in februari/maart en ook Koninginnedag is een groot feest in Eindhoven. Verder zijn er nog bevrijdingsfeesten en andere zomeractiviteiten.
Dan zijn er nog de foto-, film- en videoclubs, de zangverenigingen en vele andere culturele organisaties met een waardevolle inbreng.

Voor het lenen van boeken, tijdschriften en cd's kunt u terecht bij de openbare bibliotheek.
Jaarlijks komen er veel mensen een bezoek brengen aan het Van Abbemuseum. Ook is er het DAF-museum met een grote collectie Daf-auto's, vrachtwagens, bussen, bestelwagens e.d. U vindt er vijf Parijs-Dakar voertuigen die erg indrukwekkend zijn. Bovendien is er een permanente tentoonstelling van tekeningen van Charles Burki en nog veel meer.

Boeiende exposities over natuur en milieu treft u aan in het Natuurmuseum. Voor cultuur en kunsthistorie kunt u naar het Museum Kempenland met een omvangrijke, gevarieerde collectie. Ook zijn er wisseltentoonstellingen over onderwerpen en thema's uit de Nederlandse en Belgische cultuur- en kunstgeschiedenis.

De Steenarend is een museum voor edelstenen en dan is er nog het Prehistorisch Openlucht Museum met uitbeeldingen van het leven tijdens de ijzertijd. In het Ton Smit Huis vindt u schilderijen en cartoons.
Verder zijn er talrijke exposities en galerieën in Eindhoven, maar ook op straat komt u de nodige kunstwerken tegen. Er is een speciale kunstroute die u voert langs verschillende sculpturen. De route draagt de naam de Rode Loper en leidt u vanaf de Dommeloever naar de Catharinakerk.

Voor meer informatie over de bezienswaardigheden kunt u contact opnemen met de VVV.

Het Philips Stadion
Het Philips Stadion ligt dichtbij het centrum van Eindhoven en biedt plaats aan 35.200 bezoekers. Alle zitplaatsen zijn overdekt en verwarmd.
Speciaal voor de jongste jeugd is er een aparte Familiy Corner gereserveerd. Daarnaast is er een speciale Jongerenrang voor supporters tot en met 16 jaar. Op een van de korte zijdes bevinden zich de sfeervakken, op deze vakken is het toegestaan om tijdens de wedstrijd te staan. Uiteraard zijn er ook faciliteiten voor invalide en minder valide bezoekers aanwezig.

Het Philips Stadion telt 46 Business Rooms, waarvan 9 Business Apartments, 13 Sponsorloges, 4 luxe buitenloges, 2 eersteklas restaurants, een volledig gerenoveerd vergader- en conferentiecentrum, 1 Supporterswinkel en 1 PSV Official Fan Shop.
Het Philips Stadion biedt ook ruimte aan twee overdekte promenades, en het Supportershome van de Supportersvereniging PSV. De grasmat in het stadion is voorzien van een geavanceerd, geautomatiseerd beluchtings-, bemestings-, bevochtigings- drainage- en verwarmingsysteem.

PSV Stadion

De Philips Lichttoren
Een helder baken voor Eindhoven en een van de markantste smaakmakers in de stad. Een gebouw dat verwijst naar de enorme groei van Eindhoven en bij Eindhoven hoort als de Dommel.

Lichttoren

Overige informatie
Al in het begin van de 30er jaren wilde Henri van Abbe in Eindhoven een centrum bouwen dat de hele bevolking kon inwijden in de geheimen van hedendaagse kunst. Een plaats waar ze van kunst kon genieten. In 1936 voegde hij de daad bij het woord en schonk hij de stad het van Abbemuseum. De collectie bestond toen nog voornamelijk uit kunstwerken die Henri van Abbe zelf had aangekocht en ter beschikking had gesteld.

Nu is het Stedelijk Van Abbemuseum uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande musea voor moderne kunst. Door het visionaire aankoopbeleid van - soms illustere - museumdirecteuren is in de loop der jaren een imposante collectie opgebouwd met werken van o.a. Picasso, Chagall, Kandinsky, El Lissitzky, Theo van Doesburg, Mondriaan en Appel.

Onlangs is het Van Abbe verbouwd en uitgebreid door architect Abel Cahen. Achter het oude gebouw van A.J. Kropholler staat nu een markante 26 meter hoge grijze toren van vijf verdiepingen bekleed met grijze leisteen. De naastgelegen rivier de Dommel is verbreed, zodat delen van het museum aan een binnenmeer liggen.

Van Abbe Museum

Eindhoven Airport
De Luchthaven was eigenlijk een militair vliegveld, maar wordt nu voor zowel militaire als civiele doelen gebruikt. Op deze luchthaven is het 334 transportsquadron van de Koninklijke Luchtmacht gestationeerd dat bestaat uit :

2 x KDC-10
2 x Hercules C-130H-30,
4 x Fokker 60
2 x Fokker 50
2 x Gulfstream

De civiele luchtvaart bestaat vooral uit zaken reizen en vakantie reizen,
Dagelijks maken vele passagiers gebruik van Eindhoven Airport als vertrekpunt naar één van de Europese bestemmingen. Met een intensieve vluchtverbinding naar Amsterdam is de luchthaven een praktisch vertrekpunt naar talloze (inter)continentale bestemmingen.

Airport

Tip: als u naar vliegtuigen wilt kijken op Eindhoven Airport, Op het dakterras van het restaurant Belvéd'Air heeft u een schitterend uitzicht op de start/landingsbaan.

Het Evoluon: de geschiedenis van de toekomst
We schrijven 1966 en het is groot feest in Eindhoven. Frits Philips viert samen met zijn stad het 75-jarig bestaan van wereldconcern PHILIPS. Speciaal voor deze gelegenheid wordt het Evoluon gebouwd en de opening op 24 september 1966 is het begin van een jarenlange tentoonstelling waaraan later menig bezoeker met nostalgie zal terugdenken.
Tientallen jaren lang is het Evoluon een Europees novum. Het architectonische hoogstandje, speciaal gebouwd voor de permanente expositie "Mens en Vooruitgang", laat het publiek kennismaken met de nieuwste technologische ontwikkelingen en de bijdrage van Philips hieraan. Een bezoek aan het Evoluon is een opwindend avontuur voor jong en oud. Wetenschap en techniek ontvouwen zich tijdens een wandeling door heden, verleden en toekomst. De tentoonstelling is een kennismaking met de geheimen der natuur, het elektron, de atoom, magnetische krachten en de ruimtevaart. Het Evoluon stelt iedereen in staat aan den lijve te ondervinden welke rol wetenschap en techniek in het dagelijks leven spelen.

Vanaf de jaren '70 tot aan het begin van de jaren '80 trekt het Evoluon jaarlijks een half miljoen bezoekers. Als het concept aan kracht verliest, besluit Philips het beroemdste gebouw van Nederland een andere bestemming te geven: dat van conferentiecentrum voor Philips-divisies. Alleen de permanente tentoonstelling van alle Philips-producten door de jaren heen herinnert nog aan de oorspronkelijke rol die het Evoluon zo lang trouw op zich nam. In 1998 opent het futuristische bouwwerk zijn deuren weer voor een groter publiek als openbaar, luxe conferentieoord. Een bestemming die dit meesterlijke gebouw tot op de dag van vandaag met succes bekleedt.

De Heuvel Galerie
De Heuvel Galerie is al meer dan 12 jaar het kloppend en overdekt winkelhart van Eindhoven. In de Heuvel Galerie vindt u een compleet winkleaanbod en tal van gezellige terassjes en restaurants. De Heuvel Galerie biedt ook onderdak aan het Muziekcentrum Frits Philips en Holland Casino. Bezoek de Heuvel Galerie voor een compleet dagje uit!

Heuvel Galerie

Het Philips gloeilampenfabriekje anno 1891
In het oudste fabrieksgebouw van Philips wordt getoond hoe meer dan honderd jaar geleden gloeilampen werden gemaakt. Het is waarschijnlijk de enige plaats ter wereld waar u kunt zien hoe het in deze, voor die tijd zeer moderne bedrijfstak toeging.

Wie Eindhoven zegt denkt aan gloeilampen. De snelle ontwikkeling van een ingedommeld marktplaatsje aan het eind van de negentiende eeuw tot de vijfde stad van Nederland nu heeft immers alles te maken met de ondernemersactiviteiten van Gerard Philips.

Afkomstig uit Zaltbommel, besloot hij in 1891 uitgerekend hier zijn geluk te beproeven met de fabricage van gloeilampen, een produkt waarvoor hij een grote toekomst zag weggelegd. De redenen waarom hij juist voor Eindhoven koos waren overigens vrij toevallig. Hij kon er voor weinig geld de hand leggen op een leegstaand fabrieksgebouw, maar nog belangrijker was dat goedkope arbeidskrachten, en met name meisjes, ruimschoots voorhanden waren voor het "priegelwerk" dat een belangrijk deel uitmaakte van het vervaardigen van een lamp. Het ging destijds economisch niet zo goed met ons land en het toen nog achtergebleven zuiden leed daar extra onder.

Al worden in Eindhoven sinds decennia geen gloeilampen meer geproduceerd. Philips is er nog volop aanwezig. Ook het fabrieksgebouwtje waarin het allemaal begon staat nog overeind op nauwelijks honderd meter van de imposante Lichttoren, thans de internationale hoofdzetel van Philips Lighting. Veertig jaar lang diende het als lichtdemonstratiecentrum voor de klanten van Philips. Zij konden daar met eigen ogen zien hoe licht effectief, maar ook vooral creatief kan worden toegepast.

Natuurkundig laboratorium
Het Natuurkundig Laboratorium van Philips in 1951. Het Natlab is uitgegroeid tot een omvangrijk complex van laboratoria, onderzoek- en experimentele productiecentra. Op de achtergrond het Veemgebouw met zijn houten experimentele televisiemast. Spoedig zou het terrein van het Natlab aan de Kastanjelaan te klein worden.

In 1963 werd op het toenmalige grondgebied van Waalre gestart met de bouw van een nieuw natuurkundig laboratorium aan de Bayeuxlaan. Dit nieuwe complex gaat verder uitgroeien tot de High Tech Campus van Philips waar in de toekomst alle ontwikkelingscentra van Philips Eindhoven worden samengebracht en ongeveer 8.000 ingenieurs en technici zullen werken.

Parkeerplaatsen Eindhoven

KEIZERSGRACHT 9 Parkeergarage Openbaar 239
EMMASINGEL 2 Parkeergarage Openbaar 240
MATHILDELN 2 Parkeergarage Openbaar 1150
EINDJE 1 Parkeergarage Openbaar 120
SCHIMMELT 50 Parkeergarage Openbaar 525
OUVERTURE 1 Parkeergarage Openbaar 200
VESTDK 51 Parkeergarage Openbaar 450
TEN HAGESTRAAT 6 Parkeergarage Openbaar 1145
STADHUISPLEIN 10 Parkeergarage Openbaar 260
STADHUISPLEIN 1 Parkeergarage Openbaar 280